top of page

Marraskuun viinivinkki:
Syrah

Ilmassa tuoksuu talvi. On tullut aika kaivaa pipot, hansikkaat ja toppatakit naftaliinista. Kirpeät marraskuiset päivät ja aikaisin pimenevät illat saavat kaipaamaan takkatulen räiskyntää, sohvan nurkkaan viltin alle käpertymistä ja kynttilöiden tunnelmallista lempeää valoa. Pohjolaa piinaavaa kaamosta ja sen mukanaan laskeutuvaa melankoliaa on hyvä lähteä torjumaan jouluvalojen lisäksi myös makuhermojen lämmittelyllä.

Tummaa luumua, kypsää kirsikkaa ja karhunvatukkaa, ripaus mausteista mustapippuria. Lumoavaa lakritsaa, suussa sulavaa suklaata, sipaisu savua ja napakkaa nahkaisuutta. Tanniinia, täyteläisyyttä ja rohkeaa menoa. Kuulostaako hyvältä? Meistä Grapessa ainakin kuulostaa.

Nämä kaikki ovat fiiliksiä, joita voit löytää Syrah-rypäleestä valmistetuista viineistä.

 

Syrah on yksi maailman vanhimmista rypälelajikkeista ja sen alkuperä on jäljitetty Ranskan Pohjois-Rhônen alueelle. Euroopan ulkopuolella uudessa maailmassa lajike tottelee usein nimeä Shiraz.

Rypäleestä valmistetuilla viineillä on monet kasvot ja ne voivatkin olla luonteeltaan hyvinkin erilaisia. Ranskan Syrahit ovat usein hieman kevyempiä, mutta sitäkin moniulotteisempia, kun taas lämpimämpien alueitten viineissä löydät suoraviivaisempaa hilloista marjaisuutta.

Riista- ja liharuuat ovat Syrahin ystäviä ja mausteissa ei tämän viinin kanssa tarvitse säästellä.

 

Varsinaisen herkkusuun on syytä katsella Cornasin alueelle Ranskaan. Siellä valmistetaan legendaarisia, meheviä ja ryhdikkäitä huippuviinejä Syrahista.

 

Grapessa nautitaan tällä hetkellä Crozes-Hermitagen alueen Syrahista, joka tulee Gaylord Machonin tiluksilta. Tässä kauniissa viinissä suuhusi sujahtaa runsaasti tummia marjoja, lakua ja hentoa savuisuutta. Paketin aateloivat pehmeät tanniinit. Kippis!

 

Crozes-Hermitage Cuvée Ghany 2019, Gaylord Machon

Rhône, France

Rypäle: 100% Syrah

Katso tästä mitä tarjolla laseittain Grapessa juuri nyt! >

WhatsApp Image 2022-11-18 at 11.53.47 AM.jpeg
bottom of page