top of page
Viinisiskot_yhteispiirros.png

Elokuun viinivinkki:
Gamay

Illat alkavat hämärtymään ja hetkittäin kesän kuumuuden jälkeen hiipii mieleen orastava tuntemus siitä, että on aika alkaa vaihtaa roséet punaviiniin. Koska muuttolinnutkaan eivät ole vielä pakanneet laukkujaan, emme mekään suosittele siirtymään suoraan takkatuleen ja villasukkiin. Punainen Gamay on täydellinen rypäle tähän muutoksen hetkeen. Vielä on kesää jäljellä.

Miksi? Rypäleenä Gamay on varsinainen kameleontti. Gamayn koti on Beaujolais'n alueella Ranskassa, jossa valtaosa sen viljelystä tapahtuu, vaikkakin se on matkannut maailmalle ja kantaa yli sataa nimeä. Siitä valmistetaan pääosin punaisia viinejä, mutta mukaan mahtuu myös kauniita roséita ja pirskahtelevia pet nat kuohuvia.

Punaisen Gamayn mausta löydät kepeyttä, hapanta kirsikkaa, vadelmaa ja mustaherukkaa. Marjacocktailin lisäksi viineistä voi fiilistellä yrttejä ja kukkaisuutta. Tanniinit ovat näissä viineissä kevyet ja suurempaa roolia näyttelevät mehukkaat hapot, ja viinit ovatkin parhaimmillaan tarjoiltuna viilennettynä.

Ennen grillin talviteloille laittamista kannattaa napata Gamay-pullo kainaloon ja suunnata parvekkeelle tai takapihalle kokkailemaan. Viini sopii monipuolisesti erilaisten herkkujen kaveriksi korostaen ruuan makuja niitä dominoimatta.

Mikä olisikaan sopivampaa raikasta nautittavaa elokuisiin arjen ja juhlan rientoihin? 

Mikä parasta, näitä viinejä ei tarvitse pihtailla viinikaapin perukoilla, vaan ne voi napsauttaa auki hyvällä omallatunnolla nuorena ilman sen kummempia kypsyttelyjä. Jos haluat säästellä viiniä sopivaan hetkeen tai pahan päivän varalle, kannattaa tsekata Beujolais'n Cru-kylät, joiden huippuviineissä ikääntymispotentiaali on suurempi. 

BOîTE À GAMAY 2020, DOMAINE DE THULON

AOP Beaujolais – Villages, Burgundi, Ranska

Rypäleet: 100% Gamay

 

Lempeä, pehmeä, kepeä Gamay. Täydellinen viini sellaisenaan tai pienen syötävän seuraan. Ei liian vakaville viininharrastajille!

Domaine de Thulonin Boîte à Gamayta pääset maistamaan Grapessa. Alkon valikoimista löytyy useampia Beaujolais'n Gamay -punaviinejä.

Katso tästä mitä muuta tarjolla laseittain Grapessa juuri nyt! >

Gamay_07_2022.jpg
bottom of page